Soproni Várkerület revitalizációja

Építészeti tervpályázat a soproni Várkerület revitalizására.

A Várkerület két hasonló sűrűségű városi szövet között található üres tér. Történelme során több réteg rakódott egymásra, a római kor négyzethálós rendszerére a városfal ellipszise települt, mely meghatározza mai formáját. A növekedés és ritkulás folyamata számtalan üres teret hagyott hátra, lebontott településrészek (kovácsszer, templom), megsemmisült épületek (bombázás) formájában. A terv felvázolja az ürességben (Várkerület) rejlő lehetőségeket, mint a város megformálásának új útját. Környezetéből indul ki, így kínál megoldásokat a városi tér újrafogalmazására, a város önmagán belüli megújulására, a lehetőségek véget nem érő történetének szerepére a város értelmezésében.
A belvárost körülölelő Várkerület a motorizáció előtt született, mely teljesen más volt a mai valóságtól. A város kinőtte azonban, nem visel el több gépjárművet. Használói az itt élő, dolgozó, ide látogató embereken kívül a belvároson keresztülhajtók is. A Várkerületen áthaladó forgalom két részre osztja azt. Megpróbálták elrejteni ugyan az utakat keskeny sövényekkel, zöld felület benyomását keltve. A beavatkozás során az utat csak az itt élők használhatják, a környezete részévé válik, nem rejtetten kerül kialakításra.
A Várkerület útjának felülete Sopron elfeledett területe. Valamikor a várfal előtti üres védőrendszer része volt, majd a nagy vásárok, piacok tere lett, jelenleg a gépforgalom uralja.

Soproni Várkerület revitalizációja

Soproni Várkerület revitalizációja