Pannonhalmi Fogadóépület bővítése

Fogadóépület bővítése kávézóval, kiállító és konferencia teremmel, valamint teremgarázzsal. Nyílt építészeti tervpályázat.

Az új épületek tervezésénél alapelv volt, azok koncentrált, természetben megbúvó kialakítása, olyan formában, hogy azok egységet képezzenek a meglévő turistafogadó épülettel, azt keretbe foglalva erősítsék dominanciáját, “landmark” jellegét.
A támfalakkal szegélyezett függőkert keretébe foglalt épületegyüttes a fogadóépület „aurájának” határán áll. Az útról nem látszanak az új épületek, ebből az irányból a fogadóépület most is magában, jelként magasodik az érkező fölé. A dombból induló és az épület előtt elfogyó támfal ezt a jelet erősíti. Mellvédje mögött alakul ki a turistaforgatag fogadására elengedhetetlen eseménytér, az „agóra”. A felszínen mindössze két pavilon jelenik meg, illetve a tér felől nem látható módon, a domb keleti oldalába nyílnak az étterem és a kiállítóterem az alsó szinten, de elérni ezeket is fölülről, a tér felől lehet. Az épületek és a tér megfogalmazásakor a „kevesebb több” elvét követtük úgy az elfoglalt terület, mint a formai elemek tekintetében. Az épített elemek vállaltan mesterséges jellegét a domb fennmaradó részeinek erősen természetközeli kialakítása ellensúlyozza.

Pannonhalmi Fogadóépület bővítése

Pannonhalmi Fogadóépület bővítése

Pannonhalmi Fogadóépület bővítése