Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház revitalizációja

Barlangszínház megújítása, és tematikus témapark létrehozása, a hely értékeinek megőrzésével, és történetének bemutatásával.

A kőfejtő területén az építészeti és tájépítészeti fejlesztések három területre oszthatóak: színház és az azt kiszolgáló infrastruktúra, a barlang-tanösvény, valamint a fogadó- és kiszolgáló-épületek. Minden területre igaz, hogy csak időtálló, minőségi megoldása alkalmazása megengedhető. Vezérelvként a barlang-kőfejtő -mint mesterséges táj- monumentalitását helyeztük előtérbe, hatását, meghatározó szerepét erősíteni kívántuk. A jelenlegi 70-80-as években kialakított állapotnak két jelentős problémája van: a színház építésénél nem vették figyelembe annak gazdaságos fenntarthatóságát, és kialakításával, helyzetével a színház a kőfejtőt mint turisztikai látványosságot gyengíti.
Ezek figyelembevételével fogalmaztuk meg koncepciónkat, melynek kulcs eleme a színházi infrastruktúra színpadszint alatti elrejtése és nézőtér kialakításának flexibilitása így a színház barlangból elfoglalt helyének minimalizálása. Ezáltal lehetővé válik, egy komplex turisztikai attrakció létrahozása, melyben a jelenlegivel azonos nézőszámmal egy nagyobb színpad jöhet létre, ami azonban nem akadályozza egy témapark létrehozását, sőt a színházi infrastruktúra közös használatával még segíti is azt. A fejlesztés során letisztítottuk, eredeti állapotába hoztuk a kőfejtőt, mind a felszínen, mind a barlangban, ezáltal fokozva monumentalitását.

Vaskakas

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház revitalizációja

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház revitalizációja

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház revitalizációja